Op woensdag 30 augustus werd Sportcomplex De Vliet officieel overgedragen door De Vries en Verburg. Dat betekend dat vanaf dit moment Stichting IJshal De Vliet beheerder is van de nieuwe ijshal. Een prachtige mijlpaal!

Afgelopen week is de ijsvloer van IJshal De Vliet in een wit jasje gestoken. Dit dankzij de hulp van tientallen vrijwilligers die zich gedurende week hard hebben ingezet. Het wit maken van de vloeren werd voorheen gedaan met kalk, bij de nieuwe ijshal is er gekozen voor een definitieve witte kleur en donkerblauwe belijning. Dit laatste zal deze week nog worden aangebracht.

Bijzonder is het om te zien wat de witte vloeren doen met de ijshal. Door de weerkaatsing van het licht lijkt de ruimte nog groter, vergeleken met toen er nog grijs beton lag. Ook lijkt het al een beetje alsof er ijs ligt.

Op deze foto’s zie je onder andere de tribuneplaatsen, de grote schermen boven de binnenbaan en het glaswerk wat de hal een open en ruim gevoel geeft. Hieronder zie je dat de inrij-baan al een blauw kleurtje heeft gekregen.

Informatie over tickets en lessen voor komend seizoen zullen binnenkort op onze nieuwe website en webshop te vinden zijn!

Volg je ons al op onze nieuwe social media kanalen? We hebben voor IJshal De Vliet een nieuw account op Instagram, Facebook en LinkedIn. Ook zijn we nu te vinden op YouTube en TikTok. Daar vind je het laatste nieuws en toffe videos zal als hieronder. Binnenkort zullen wij ook een nieuwe website én webshop publiceren. Voor alle info, volg ons!

Recentelijk zijn er nieuwe beelden vrijgegeven van IJshal De Vliet door De Vries en Verburg. Onderaan dit bericht vind je er een aantal. De beelden bieden een uniek perspectief vanuit de lucht, waarbij het dak van de ijshal centraal staat.

Een van de meest opvallende aspecten van IJshal De Vliet is dat het gebouw energieneutraal zal zijn. Om dit te bereiken, zijn er onder andere zonnepanelen op het dak geïnstalleerd. Goed te zien op de drone shots. Deze zonnepanelen zullen zonne-energie opvangen en omzetten in elektriciteit, waardoor de ijshal zijn eigen duurzame energie kan genereren. Dit draagt bij aan de vermindering van de ecologische voetafdruk.

Naast de zonnepanelen is er ook aandacht besteed aan het creëren van groene ruimtes op het dak van IJshal De Vliet. De aanleg van beplanting op het dak heeft meerdere voordelen. Het verhoogt de esthetische waarde van het gebouw, draagt bij aan de biodiversiteit in de omgeving en verbetert de luchtkwaliteit.

De nieuwe beelden op de website van De Vries en Verburg geven een fascinerend voorproefje van wat IJshal De Vliet te bieden heeft. Het dak van de ijshal combineert duurzaamheid en esthetiek op een unieke manier. Met de installatie van zonnepanelen en de aanleg van groene daken toont dit project niet alleen een toewijding aan energieneutraliteit, maar ook aan het creëren van een milieuvriendelijke en aangename omgeving voor bezoekers en gebruikers. Het belooft een opmerkelijke faciliteit te worden waar sport en duurzaamheid hand in hand gaan.

 

De Vries en Verburg realiseert de nieuwbouw van het Combibad en de ijshal De Vliet aan de Voorschoterweg in Leiden. Zij maken af en toe geweldige beelden van de voortgang. Waaronder deze video van het storten van de betonvloeren.
Aan

Dromen over sport – Dat is waar IJshal De Vliet voor staat. Elke discipline in zijn recht. Voor jong en oud een plek om samen te komen en samen te dromen!

In het najaar van 2023 gaat duurzaam sportcomplex De Vliet open! Een paar gelukkigen mochten nu al een kijkje nemen op de nieuwbouw. Zij nemen ons mee en vertellen ons hoe belangrijk de nieuwe ijshal is.

Met grote dank aan Maters & Hermsen – Communicatie en Journalistiek uit Leiden, die zich heeft ingezet om een prachtige video te maken van dit moment! Maters en Hermsen

Kan jij ook niet wachten? Houd onze social media in de gaten en volg ook IJshal De Vliet ❤️ Alle informatie over de nieuwe ijshal vind je op www.schaatshalleiden.nl/ijshal-de-vliet/

“Het piept en kraakt in Schaatshal Leiden. Na 47 jaar trouwe dienst komt er aan de Ton Menken-hal, bakermat van kampioenen, een einde.” Carl Mureau van @schaatsen.nl schreef een prachtig artikel over de aanstaande sluiting van onze hal.

https://www.schaatsen.nl/

 

Het is met weemoed dat we aankondigen dat Schaatshal Leiden op de Vondellaan na 47 jaar haar deuren zal sluiten op 26 maart 2023. Deze geliefde locatie heeft in de afgelopen decennia vele duizenden schaatsers verwelkomd en heeft in Leiden en omstreken de schaatssport laten opbloeien.

Maar we willen deze mijlpaal niet onopgemerkt voorbij laten gaan! Op 26 maart organiseert Schaatshal Leiden een feestelijke dag waarin we de schaatshistorie tot leven laten komen. Bezoekers zijn welkom om afscheid te nemen van deze bijzondere plek en te genieten van de vele activiteiten die gepland zijn voor deze dag. Je kan gratis schaatsen en deelnemen/kijken bij diverse activiteiten, waaronder:

10.00-11.30 Jeugd elfstedentocht
11.45-14.30 Buitenbaan Reünie Gouwe Ouwe (ontmoet oude bekende, zet je handtekening op het recordhouders bord, rij je laatste rondjes)

Ook om deze tijd op de binnenbaan:
11.45-12.30 Spannende demonstratie door @ihclshorttrack
12.30-12.45 Speech door Stichting IJshal Leiden & Video presentatie IJshal De Vliet
12.45-13.30 Wedstrijden @leidenlions
13.30-14.30 Bavarian Curling Toernooi

14.45-15.15 Feestelijke demonstratie door @ksvrijnland

15.15-17.15 Allerlaatste keer ouderwets Discoschaatsen onder begeleiding van huis DJ André en we tellen gezamenlijk af!

Dweilorkest Kleintje Pils treedt voor ons op om 12.45 en om 13.45!

Op de dag zelf kunnen zoals altijd ook schaatsen gehuurd worden. Deze zullen voor een (nader te volgen) speciaal bedrag worden aangeboden door Oomssport voor het entree van de hal. Houd voor alle informatie ons Facebook evenement in de gaten!

Ben jij erbij? Tot 26 maart!

 

! Kom op de fiets en houd er rekening mee dat de zomertijd in is gegaan.

 

IJshal De Vliet op de Voorschoterweg in Leiden begint steeds meer zijn volledige vorm te krijgen!

Als je binnenkomt in de nieuwe ijshal, word je omringd door hoge glazen ramen die de wanden vullen. Maar deze ramen dienen niet alleen om de hal een moderne uitstraling te geven. Integendeel, door het daglicht dat erdoorheen komt, ontstaan er verrassende, karakteristieke ruimtes, zoals de vergaderzalen. Het is werkelijk adembenemend om te zien hoe het daglicht de baan verlicht en leven geeft aan de sporthal. Een imposant bouwwerk dat ruimte biedt aan sporters, families en iedereen die van schaatsen houdt.

En er gebeurt nog zoveel meer! Naast het plaatsen van de glazen platen, zijn ook de meeste leidingen in de vloeren inmiddels gelegd. Dat betekent dat het storten van beton kan beginnen, zoals al het geval is bij de krabbelbaan. Dat maakt de ijshal nog robuuster en steviger, wat het schaatsplezier alleen maar ten goede zal komen.

Bij het bouwen van deze ijshal is duidelijk te zien dat de betrokken partijen, waaronder Stichting IJshal Leiden, de Gemeente Leiden, de aangesloten bouwbedrijven, veel inspanning leveren. Ze zijn druk aan het werk om dit project tot een prachtig einde (of eigenlijk begin) te brengen. Voor de gemeenschap wordt het dé plek waar mensen kunnen samenkomen, plezier kunnen hebben en bewegen.

Een paar snelle kiekjes laten al zien hoe de ijshal tot leven komt. Communicatie bureau ‘Maters en Hermsen’ is bezig met het maken van een mooie, professionele impressie video om de voortgang van de nieuwbouw te tonen. We kunnen niet wachten tot De Vliet haar deuren opent en we gezamenlijk kunnen genieten van het schaatsen op deze prachtige ijsbaan. Vooralsnog staat de oplevering nog steeds gepland vóór aanvang van de zomer van 2023.

 

Foto’s door Fred Hermsen en Daniella Moolenaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het laatste schaatsseizoen in de schaatshal op de Vondellaan breekt binnenkort aan. Het wordt elk jaar lastiger om alles nog in de lucht te houden en we zijn dan ook erg blij dat we volgend jaar gaan verhuizen naar het sportcomplex De Vliet. De Schaatshal opent op zondag 2 oktober weer haar deuren voor het publiek.

De hardrijders zijn welkom van 08.15-10.15 uur, het gezinsschaatsen van 10.30-12.30 uur en tenslotte het schaatsen voor publiek van 15.15-17.15 uur. De toegang is dan slechts 2,50 euro! Een prima gelegenheid om alvast in de stemming te komen voor de viering van 3 oktober.

Scholen wordt aangeraden om z.s.m. te reserveren als zij het plan hebben om in de komende maanden gebruik te maken van de schaatshal. Kijk in de Agenda op de site voor informatie over schoolvakanties (kinderlessen), evenementen en wedstrijden.

Reserveringen gaan als vanouds via Hermien Ravensbergen (scholen: baanhuur@schaatshalleiden.nl) en Elly van Goozen (kinderpartijtjes: kinderpartijtjes@schaatshalleiden.nl).

Wil je graag leren schaatsen op noren maar je bent niet in de gelegenheid om iedere week op een vast uur te gaan schaatsen dan is dit je kans!

Naast de lessen op de maandag-, woensdag- en vrijdagmorgen van 09.15-10.15 uur is er het komend seizoen voor de mensen die overdag geen les kunnen volgen op de donderdagavond een extra inloop les van 19.00-20.00 uur. Er wordt op een prettige manier les gegeven door ervaren trainers!

De kosten voor deze lessen:
• € 7,00 voor een entreekaartje + een leskaartje van € 6,00 of
• € 110,- voor een 10 rittenkaart met les

Ook dit seizoen biedt de schaatshal weer de gelegenheid om (hernieuwd) kennis te maken met Bavarian Curling.

Bavarian curling is een leuke bezigheid voor jong en oud. Het is zeer geschikt voor een uitje voor familie, vrienden of bedrijven. De prijs is € 21,- per persoon met een minimum van 8 personen. Uiteraard is het afhankelijk van de beschikbaarheid van ijs. Er is volop gelegenheid voor een clinic op maandag-, dinsdag- en donderdagmiddag van 12.30 tot 16.00 uur. In overleg zijn er ook nog enkele uren ’s avonds en in het weekeinde beschikbaar.

De medewerkers van de Schaatshal helpen u graag bij het samenstellen van het voor u perfecte arrangement, inclusief of exclusief horeca. Stuur een mail naar bavariancurling@schaatshalleiden.nl en vraag een passende offerte aan die aansluit op uw specifieke wensen.

Met veel genoegen verwelkomen we onze nieuwe ijsmeester, die in de nieuwe schaatshal onze huidige ijsmeester Jan van Rijn gaat vervangen. Hieronder stelt hij zichzelf voor:

Mag ik mij even voorstellen….

Mijn naam is Wiemer Sjoerdsma, en ga per half september 2022 de functie ijsmeester in de ijshal in Leiden vervullen.  Ik ben een geboren en getogen Fries, getrouwd met Lida. Samen hebben we een dochter (Bobbie, 13 jaar).

Mijn jeugd heb ik doorgebracht in Leeuwarden, en uiteraard de elf stedentochten van zeer dichtbij meegemaakt. Op 22-jarige leeftijd ben ik vertrokken naar de randstad en woon inmiddels meer dan 30 jaar in Leiden. Mijn hobby’s zijn autosport, muziek, bouwen/knutselen en creëren van zaken in en rondom het huis.

Na jarenlang bedrijfsleider te zijn geweest bij twee grote winkel organisaties, ben ik in 2008 gestart met mijn eigen klus en montage bedrijf. Begin mei van dit jaar kwam de vacature 1e ijsmeester voorbij in een nieuwsbrief van de schaatshal. Direct enthousiast heb ik een reactie gestuurd waar al snel een uitnodiging uit voortkwam.  De gesprekken met het bestuur van de stichting schaatshal Leiden waren prettig en maakte me nog enthousiaster, en ik ben blij deze functie te mogen vervullen.

Ik vind het een eer, en kan niet wachten om eerst mee te lopen met de huidige ijsmeester Jan van Rijn aan de Vondellaan. Om vervolgens zelfstandig te starten op de nieuwe locatie aan de Voorschoterweg. En kijk er naar uit om in het aankomende half jaar zoveel mogelijk ijssport liefhebbers en verenigingen te ontmoeten en te leren kennen.

Wanneer in 2023 uiteindelijk de nieuwe ijshal opengaat, hoop ik samen met het bestuur en de vele sportieve gebruikers een fantastische tijd tegemoet te gaan in een nieuwe en bijzondere ambiance.

Groet Wiemer Sjoerdsma

Will jij straks ook een bijdrage leveren aan de exploitatie van de nieuwe schaatshal en op een supermoderne elektrische ijsdweilmachine rijden, geef je dan op als assistent ijsmeester.

Je krijgt uiteraard eerst een opleiding in het ijs verzorgen en het besturen van een dergelijke machine. Hierna word je, afhankelijk van je beschikbare tijd, ingeroosterd en ga je, samen met de verantwoordelijke ijsmeester, zorg dragen voor een perfecte ijsvloer.

Geïnteresseerd?
Geef je op bij de secretaris van de schaatshal Willem van Vliet via mail secretaris@schaatshalleiden.nl of telefonisch 0611092224. Ook vrouwen zijn van harte welkom!

 • Voortgang bouw

 • Contouren

Ondertussen wordt er hard gebouwd aan het nieuwe sportcomplex. De contouren zijn al duidelijk zichtbaar. Terwijl alle voorbereidingen, zoals lobby in de politiek, vooronderzoeken, financiering, ontwerp etc. meer dan 5 jaar hebben geduurd, vindt de daadwerkelijke bouw plaats in een tijdsbestek van ruim 1,5 jaar. Vooralsnog staat de oplevering nog steeds gepland vóór aanvang van de zomer van 2023.

 • Voortgang bouw

 • Visualisatie

Inmiddels vordert de bouw van de nieuwe schaatshal gestaag. De heiwerkzaamheden zijn afgesloten en er wordt nu hard gewerkt aan het leggen van de fundamenten. Via onze website is de ontwikkeling realtime te volgen en publiceert de aannemer wekelijks fraaie foto’s van de bouw.

Inmiddels is het bestuur ook druk bezig met de voorbereiding van de exploitatie. Daarbij moet je o.a. denken aan zaken als:

 • Het opstellen van nieuwe roosters. Uitgangspunt is hierbij zgn. horizontale programmering. Straks is de schaatshal voor het publiek elke dag op dezelfde uren geopend, waarbij ook het aantal uren voor het publiek aanzienlijk zal worden uitgebreid.
 • Onze huidige ijsmeester gaat straks met een welverdiend pensioen. De uitdaging ligt er nu om een goede opvolg(st)er te vinden.
 • Ook de huidige Zamboni zal vervangen moeten worden door 2 nieuwe elektrische ijsdweilmachines. Het is belangrijk om hier een gedegen selectie te maken.
 • Er zal een nieuwe website ontworpen moeten worden, waarbij het o.a. mogelijk is om online kaartjes te kopen.
 • Daarnaast moeten er talrijke zaken ingericht worden, zoals de ICT, beveiliging, lessen, sponsoring etc.

In het voorjaar van 2023 staat dan de opening van het nieuwe complex gepland.

Op vrijdag 5 november is het officiële startschot gegeven voor de bouw van het nieuwe combibad en ijshal ‘De Vliet’. Dit startschot bestond uit het heien van een heipaal van bijna 20 meter in de drassige grond aan de oevers van de Vliet. Vele jaren van voorbereiding zijn hier aan voorafgegaan. De lobby voor een nieuwe hal was aan het begin van deze eeuw al opgestart, maar liep uiteindelijk vast in regionale politieke perikelen.

 • Het complex

 • Voorkant van het gebouw

 • De ingang

 • De ijsbaan

In 2012 verscheen de sportnota van de gemeente Leiden, waarin in 1e instantie een bedrag van 1,5 miljoen gereserveerd was voor de renovatie van de huidige hal aan de Vondellaan. Bij lange na niet genoeg. Via een amendement werd dit toen verhoogd naar 4 miljoen. Bij het maken van de plannen voor de renovatie kwam het bestuur tot het inzicht dat weliswaar de accommodatie zelf wel verbeterd kon worden, maar dat we gebonden bleven aan de huidige beperkte ijsvloer.

De gemeente Leiden kwam tot dezelfde conclusie en dit was de start van een vooronderzoek naar de mogelijkheden van een geheel nieuwe ijshal. Het was inmiddels 2015. Dit vooronderzoek werd gevolgd door een uitgewerkte business case, waarin de haalbaarheid van een nieuwe baan verder onderbouwd werd. De gemeenteraad van Leiden stond grotendeels positief tegenover de plannen.

Inmiddels was er een nieuwe wethouder aangesteld, die in het najaar van 2016 het één en ander ter discussie stelde. Die 4 miljoen kon beter bestemd worden voor een nieuwe sporthal, die ijshal moest nog maar even wachten. Dit was een beslissing, die hij zich waarschijnlijk nog zijn hele leven zal herinneren. Een maand later stond het stadhuisplein vol met verontwaardigde schaatsers van alle disciplines, stond er een Zamboni, lag er een pak sneeuw, was de bewaking in paniek, was de publieke tribune nog nooit zo vol geweest, waren er nooit zoveel insprekers geweest en werd de wethouder gedwongen terug te komen op zijn beslissing.

Het project kon verder en de regionale lobby om de financiering voor een langere baan van 333 meter rond te krijgen werd weer opnieuw opgestart. Hiervoor werd de politiek in de regio benaderd. Heel veel werk voor het bestuur en de lokale schaatsverenigingen, waarbij er op veel raadsvergaderingen werd ingesproken, wethouders benaderd, politieke partijen gepolst etc. Zonder te veel in de details te treden kan geconcludeerd worden dat ‘regionale samenwerking’ ver te zoeken was. Wellicht waren we te naïef, voor het bestuur van de schaatshal was het uiteindelijk een ontluisterende ervaring.

De wethouder in Leiden stond inmiddels in de goede stand, sportief als hij is. Het project werd verder uitgewerkt, dit leverde stapels rapporten op en de financiering werd geregeld. De aanbesteding kon gestart worden. Een nieuwe tegenslag, toen deze mislukte. Er werd gekozen voor een andere opzet, er werd een architect en een aantal experts geselecteerd die, samen met de toekomstige gebruikers, het huidige ontwerp maakten. Met dit ontwerp werd de markt gevraagd om dit daadwerkelijk te bouwen. En zo zijn we weer terug aan het begin van dit artikel.

We gaan ervan uit dat de daadwerkelijke bouw een fractie van de tijd zal zijn van de tijd die besteed is aan de voorbereiding. Onder het motto ‘een goede voorbereiding is 90% van het succes’ zijn we hoopvol gestemd, en verwachten we in 2023 voor de komende 40 jaar te kunnen sporten in een mooie accommodatie.

Lange, lange tijd leek er niets te gebeuren op het voormalige voetbalveld van de inmiddels opgeheven club GHC. Ruim 2 maanden geleden werd begonnen aan de voorbereidende grondwerkzaamheden op de plek, waar het gecombineerde Zwembad en IJshal “De Vliet” gaat verrijzen.

 • Aanvankelijk hing er alleen nog een bord en ging het schoorvoetend

 • Een week later waren de contouren van de meest energiezuinige kunstijsbaan van Nederland al duidelijk zichtbaar

 • Begin oktober verscheen er groter transportmateriaal en kreeg het terrein meer reliëf

 • Verrassend was het begin van de heiwerkzaamheden een week later

 • Zo kon men alvast in alle rust oefenen met het heien voor het slaan van de eerste paal op 5 november

 • Om hoog te bouwen moet men laag beginnen!